فرشتگان برای جویای دانش آمرزش می طلبند و هرکس در آسمان و زمیناست، برای وی دعا می کند . [امام علی علیه السلام]
لوگوی وبلاگ
 

آمار و اطلاعات

بازدید امروز :6
بازدید دیروز :7
کل بازدید :79827
تعداد کل یاداشته ها : 23
04/1/15
9:37 ص

 

درس ششم

1-انواع هویت فردی را با مثال توضیح دهید.

هویت فردی جسمانی که شامل مواردی از قبیل وزن ، قد ، گروه خونی ، سال تولد ، رنگ چشم ، رنگ مو ، تیپ و هیکل زنگ بدن ، نوع مو می شود.

هویت فردی غیرجسمانی که شامل صفات اخلاقی و روانی به طور کلی نفس آدمی است مانند : پشت کار ، دل گرمی ، اخلاص ، ایمان ، شاکر بودن ، تقوی ، بی دینی ، مهربانی ، ترش رویی و عبوس ، خیالاتی ، عصبی ، افسرده ، مجنون ، عاب ، پرهیزکار ، سخاوتمند.

2-منظور از هویت اجتماعی چیست؟با ذکر مثال توضیح دهید.

شناخت و هویتی که با حضور دیگران شکل می گیرد و جامعه و قواعد آن را تعریف می کند.صفاتی که ریشه در جامعه و فرهنگ دارد و در جهان اجتماعی شکل می گیرد.مثلاٌ پدرخانواده ، پسر ارشد خانواده ، دختر کوچک خانواده ، مادربزرگ ، زن عمو ، دایی ، عمه

3-چند نقش خانوادگی خود را نام برده و برای هریک وظیفه ای (تکالیف) و حقوقی بنویسید.

فرزند ، دختر خانواده ، پسر خانواده ، برادر ، خواهر تکالیف : کمک به والدین ، کمک به خواهر و برادران ، احترام به گذاشتن اطاعت کردن ، همدلی با اعضای خانواده ، حقوق نقش :تامین هزینه های زندگی توسط والدین ، تربیت صحیح ، نام نیکو داشتن ، مورد مشورت قرار گرفتن.

4-منظور از جهان های سه گانه چیست؟

جهان طبیعی (طبیعت و بدن انسان) جهان اجتماعی ، جهان نفسانی (روان انسان)

5-آیا بخش های فردی و اجتماعی هویت با یکدیگر ارتباط دارند و بر هم اثر می گذارند؟

بله هر یک از این دو بر یکدیگر اثر می گذارند.جامعه در برابر ویژگی های فردی ما واکنش نشان می دهدو آن را تایید یا رد می کند.هویت فردی افراد هم در جامعه در روابط اجتماعی مردم تاثیرگذار است.

6-بین ویژگی های جسمانی افراد و خصوصیات روانی افراد چه رابطه ای وجود دارد؟در این رابطه مثال بزنید.

بین ویژگی های جسمانی و ویژگی های روانی رابطه ی متقابل وجود دارد و هر یک بر دیگران اثر می گذارد.بسیاری از بیماری های جسمانی سلامت روانی انسنان را به خطر می اندازد مثلاٌ زیادی غده ی تیروئید موجب عصبانی شدن انسان و کم کاری غه تیروئید موجب تنبلی فرد می شود و یا اضطراب ها ریشه در عوامل جسمانی دارند. همچنین با تقویت روحیه ی روانی می توان برخی بیماری ها را کاهش داد.

7-با اشاره به حدیثی از حضرت امام صادق -علیه السلام- درباره ی ارتباط قوای روحی با قوای جسمانی توضیح دهید.

بدن نسبت به آنچه که نیت و عزم آدمی برآن قوی شده باشد احساس ضعف نمی کند.مثلاٌ حضرت علی -علیه السلام- با قوای -روحی خود در قلعه ی خیبر را جدا می سازد.

8-تاثیر متقابل جهان اجتماعی و طبیعت (بدن انسان) را با ذکر مثال توضیح دهید.

محیط طبیعی و جغرافیایی بر مناسبات و روابط اجتکاعی اثر می گذارد.شزایط طبیعی و خصوصیات بدنی انسان فرهنگ های مختلفی را شکل می دهد مثلاٌ آب و هوای مرطوب و گرم جنوب کشور در هنر موسیقی ، شیوه ی زندگی ، معماری ، شیوه ی غذا پختن و فعالیت های اقتصادی مردم اثر گذاشته است.

فعالیت ها و کنش های اجتماعی انسان ها هم موجب بهبود محیط زیست یا نابودی آن می شود مثلاٌ با فعالیت های کارخانه آب و هوا آلوده می شود.

9-دانشمندانی را نام ببرید که به تاثیرات جغرافیا و طبیعت بر زندگی اجتماعی انسان پرداخته اند.

اخوان الصفا درقرن چهارم هجری - منتسکیو اندیشمند فرانسوی-ابن خلدون تونسی

10-تاثیر متقابل جهان اجتماعی و ویژگی های انسانی و روانی افراد جامعه را تحلیل کنید.

این دو با یکدیگر تعامل و تاثیر متقابل دارند. خصوصیات روحی روانی افراد مسیر زندگی اجتماعی و تحولات فرهنگی تاریخی انسان را دگرگون می سازد مثل انسان های باتقوایی که جهان را تغییر می دهند یا انسان های با شقاوتی که جهانی را نابود می کنند.جهان اجتماعی هم در خصوصیات روحی افراد اثر می گذارد و امکان رشد برخی فضایل یا رذائل را از بین می برد یا افزایش می دهد.

11-آیا هر نوع هویت اجتماعی با هر نوع هویت فردی سازگار است؟

خیر هر جهان اجتماعی براساس عقاید و آرمان ها و ارزش های خود هماهنگ باشد سازگار است.

12-هر جهان اجتماعی بر چه اساسی شکل می گیرد؟ و چگونه سازمان می یابد؟

هر جهان اجتماعی براساس عقاید ، آرمان ها و ارزش های کلان خود شکل می گیرد و براساس آن ها قواعد ، هنجارها نهادها و سازمان های جامعه سازمان می یابد.

13-هویت اجتماعی هر فرد چگونه شکل می گیرد؟

هویت اجتماعی هر فرد براساس عقاید و ارزش های جهان اجتماعی که در آن زندگی می کند شکل می گیرد.

14-در جامعه ی قبیله ای هویت جمعی افراد بر چه مبنایی مشخص می شود؟  بر مبنای جایگاه قبیله ی آن ها

15-در جامعه ی سرمایه داری هویت اشخاص بر چه مبنایی شناخته می شود؟  بر مبنای ثروت و توان اقتصادی آن ها

16-در جامعه ی دینی هویت جمعی افراد بر چه مبنایی قرار دارد؟

بر مدار ارزش هایی است که آن دین مقدم می شمارد.مثلاٌ اسلام در فرهنگ آرمانی خود هویت افراد را با علم ؛تقوی ، و عدالت ارزیابی می کند.

17-نگاه جهان متجدد به طبیعت را با نگاه جهان معنوی مقایسه کنید.

جهان متجدد به طبیعت به عنوان یک ماده ی بی جان برای تصرف و خدمت گرفتن نگاه می شود و به دنبال بهره وری بیشتر از طبیعت است در جهان معنوی اسلام طبیعت موجودی زنده نشانه ی خداست و انسان به عنوان خلیفه ی خدا بر اساس اراده خدا تصرف در طبیعت دارد و حق ندارد مخالف اراده ی الهی در طبیعت و جسم خود تصرف کند.

18-جهان اجتماعی چگونه زمینه ی پیدایش و رشد هویت را فراهم می سازد؟با مثال توضیح دهید.

هر جهان اجتماعی با وی اخلاقی و روانی خاص سازگار است و زمینه ی پیدایش و رشد همان هویت را فراهم می اورد و امکان پیدایش و رشد انواع دیگر ویژگی ها و هویت را از بین می برد.مثلاٌ جهان غرب با هویت اخلاقی و الهی انسان ها سازگار نیست و آن را رشد نمی دهد.

19-جهان اجتماعی غرب چه نوع هویت اخلاقی و روانی را رش می دهد؟

جهان غرب با رویکرد این جهانی خود با آن دسته از اوصاف (هویت) اخلاقی سازگار است که در ارتباط با آرمان ها و ارزش های دنیوی آن شکل می گیرند و با هویت روانی و اخلاقی معنوی سازگار است.

20-جهان اجتماعی و دنیوی با چه نوع هویتی سازگار است و آن را رشد می دهد و با کدام هویت ناسازگار است؟

با هویت هایی که با آرمان ها و ارزش های دنیوی سازگار باش و هویت جمعی دنیوی را شکل می دهد (جهان مدرن) و با هویت الهی و اخلاقی معنوی انسان ها ناسازگار است.

21-اخلاق پهلوانی را با اخلاق قهرمانی در ورزش جهان مقایسه کنید.

اخلاق پهلوانی جهان اسلام = ایثار-گذشت -مروت -تواضع-جوانمردی-انسانیت.

اخلاق قهرمانی جهان جدید = سود - معروف شدن - شهرت و فخرفروشی.

22- اخلاق پهلوانی و اخلاق قهرمانی با کدام ارزش های اجتماعی تناسب دارند؟

اخلاق پهلوانی با ارزش های جهان معنوی سازگار است که باورهای معنوی در آن اولویت دارند و باورهای جسمانی در رده ی دوم هستند و وسیله ای برای ارزش های متعالی دینی اند. اخلاق قهرمانی با ارزش های جهان دنیوی سازگارند که در ان باورهای جسمانی مهم اند و هدف هستند نه وسیله.

 

سوالات تشریحی درس هفتم

1- جامعه پذیری راتعریف کنید: به فرایند ومسیری که افراد برای مشارکت درزندگی اجتماعی وشکل گیری هویت اجتماعی طی می کنند جامعه پذیری می گویند. ( به فرایند مشارکت اجتماعی جهت تکوین وشکل گیری هویت اجتماعی افراد جامعه پذیری می گویند.)

2- کنترل اجتماعی راتعریف کنید :

به مجموعه اقداماتی که برای پذیرش فرهنگ ومنطبق کردن افراد با انتظارات جامعه انجام می شود کنترل اجتماعی می گویند.

3- آیا جامعه پذیری درجوامع مختلف شیوه واحدوثابتی دارد یا متفاوت است؟ شیوه های جامعه پذیری جوامع مختلف متفاوت است . چون عوامل جامعه پذیری این جوامع بایکدیگر متفاوت است. خانواده ، رسانه ها ، مدارس وشیوه های آموزشی ومیزان اهمیتشان متفاوت است .( میزان تاثیرگذاری وقدرت هریک از عوامل فوق درجوامع مختلف متفاوت است . )

4- عواملی که افرادراجامعه پذیر می کند. نام ببرید : خانواده ، مدرسه ومراکز آموزشی ، گروه همبازی ودوستان ، رسانه ها

5- انسانها چگونه به موقعیت اجتماعی خودپی می برند؟ چگونه هویت اجتماعی خودراشکل می دهند؟ برخی از موقعیت های اجتماعی انتسابی اند( محل تولد، جنسیت) وبرخی اکتسابی اند( معلم بودن، دانشجوبودن و.. ) انسانها ازطریق عضویت درگروه ها( خانواده، دوستان و... ) ، تعامل با دیگران ، برعهده گرفتن نقش ها و فرایند جامعه پذیری نهادهای فرهنگی و آموزش این نهادها هویت اجتماعی شان شکل می گیرد .

6- آیا فرایند جامعه پذیری همیشه با موفقیت انجام می شود ؟ خیر انسان موجودی مختاراست ومی تواند از پذیرش عقاید ، ارزش ها وهنجارهای اجتماعی سرباززند.

7- اگرافراد ازپذیرش ارزش ها وعقاید سرباززنندچه پیامدهایی برای آن جامعه به دنبال خواهدداشت؟ جامعه ازطریق شیوه های سه گانه ( تبلیغ واقناع – تشویق وپاداش – تنبیه ومجازات ) به کنترل اجتماعی می پردازد ودرصورت عدم تاثیر هویت اجتماعی جامعه تغییر خواهد کرد .

8- کجروی اجتماعی راتعریف کنید : رفتارهایی که برخلاف عقاید وارزش ها وقواعد وهنجارهای جامعه می باشد .

9- جامعه برای تداوم جامعه پذیری وپیش گیری وکنترل کجروی اجتماعی از چه روش هایی استفاده می کند؟ 1- تبلیغ واقناع یعنی ازطریق نهادهای آموزشی وفرهنگی باورها وعقایدخودراتبلیغ می کند تاافراد اقناع شوند.( این شیوه قوی ترین روش است .) 2- تشویق وپاداش یعنی دادن پاداش به کسانی که مطابق ارزش های جامعه رفتار می کنند. 3- تنبیه ومجازات یعنی منحرفین از ارزش های اجتماعی تنبیه می شوند . ( کمترین قدرت رادربین سه شیوه فوق دارد . )

10- هویت و جامعه پذیری با کنترل اجتماعی چه رابطه ای دارند؟ افرادجامعه از طریق کنترل اجتماعی قواعد وارزش های اجتماعی جامعه را می شناسند وخودرابا انها تطبیق می دهند وجامعه پذیر می شوند.

11- اولین ومهم ترین نهادی که افرادراجامعه پذیر ودارای هویت اجتماعی می کند چیست ؟ خانواده

12- درجامعه برای جذب افراد به نقش هایی که اهمیت حیاتی تردارند ازجمله رشته ی پزشکی چه کارهایی انجام می شود ؟ جامعه پاداش بیشتری ازجمله منزلت اجتماعی بالاتر وامکانات مادی بیشتر به این نقش ها ورشته ها اختصاص دهد .

13- برخی از کجروی های اجتماعی پزشکی رانام ببرید وراه های پیشگیری وکنترل آن را بیان کنید : انجام جراحی توسط پزشکان غیر متخصص ، عدم تعهد نسبت به سلامتی جسمی وروحی بیماران ، گرفتن هزینه های اضافی ودستمزد بالا ، سقط جنین ، راه های کنترل وپیشگیری : 1- تشویق پزشکان متعهد وکارا 2- تنبیه پزشکان خطاکار( مثلا لغو پروانه پزشکی ) 3- تبلیغ زندگی اخروی و دنیوی توام بایکدیگر4- تقبیح پول پرستی ودنیازدگی 5- امربه معروف ونهی از منکر

14- مسئولیت کدام مراتب امربه معروف ونهی از منکر همگانی است وکدام مراتب آن وظیفه ی نهادها ومراکز رسمی است ؟ مراتب تبلیغ واقناع همگانی وعمومی است . تشویق گاهی همگانی وعمومی وگاهی توسط مراکز رسمی صورت می گیرد وتنبیه ومجازات فقط از طریق نهادها ومراکز رسمی صورت می گیرد.

15-مراتب کنترل اجتماعی را نام ببرید : 1- تبلیغ واقناع 2- تشویق وپاداش 3- تنبیه ومجازات

16- آیا مراتب کنترل اجتماعی درهمه جوامع دارای روش های یکسان است ؟ خیر درجوامعی که فرهنگ آنها زمینه منطقی وعقلانی بیشتری دارد وبافطرت انسان سازگارتراست ازاقناع بیشتراستفاده می شود . درجواعی که ارزش های فرهنگی کمتر درونی شده باشند از تشویق وتنبیه استفاده می کنند .( به دوصورت رسمی وغیررسمی )

17-درکدام جوامع از روش اقناع درکنترل اجتماعی وپیشگیری استفاده می کنند ؟ درجوامعی که زمینه ی منطقی وعقلانی بیشتر دارند وبافطرت آدمیان سازگارترند.

18- ازطریق کدامیک از مراتب کنترل اجتماعی افراد فرهنگ رادرونی می سازند ؟ ازطریق اقناع

19-درچه صورتی افراد رفتارهای متناسب بافرهنگ رابهترانجام می دهند؟ درصورتی که قدرت اقناع یک فرهنگ بیشتر باشد .

20- آیا تشویق وتنبیه نسبت به پدیده های مختلف فرهنگی یکسان انجام می شود ؟ خیر هرپدیده ی فرهنگی به میزان اهمیتی که دارد از تشویق یا تنبیه بیشتری برخورداراست .

21-تشویق وتنبیه بیشتردرمورد چه کسانی به کاربرده می شود ؟ درموردکسانی که ارزش های فرهنگی رابه میزان کمتری درونی کرده اند .

22-تشویق وتنبیه به چه اشکال وصورت هایی انجام می شود ؟ 1- شکل غیررسمی که آثارعمیق تری دارند وتوسط خانواده ، همسالان وعموم مردم جامعه انجام می شود .2- رسمی که بیشتر توسط سازمان ها و موسسات اجتماعی مانند ادارات، پلیس ودادگاه وزندان صورت می گیرد .

23- درصورتی که جامعه وفرهنگ روش های مناسبی برای تبلیغ وتشویق وتنبیه نداشته باشند دچار چه وضعیتی می شوند؟ درمعرض آسیب ها وناهنجاری های بیشتری قرار می گیرند ودوام وبقای آنها تهدید می گردد.

24- دوعنصر فرهنگی آموزه های اسلامی که درفرایندهای جامعه پذیری وکنترل اجتماعی نقش مهمی دارند رانام ببرید ؟1- امربه معروف 2- نهی از منکر

25-مراتب وروش های امربه معروف ونهی از منکر رانام ببرید ؟ 1- روش های تبلیغی 2- روش های تشویقی 3- روش های تنبیهی

 

سوالات تشریحی درس هشتم

1- هویت های اجتماعی جدید (اکتسابی )چگونه شکل می گیرند؟ انسان ها پس از تولد وپذیرش هویت انتسابی خود به گونه ای فعال با محیط اجتماعی برخورد می کنند وبه هویت اجتماعی اکتسابی دست می یابند.

2- چگونه افراد به موقعیت های اجتماعی نوین دست می یابند؟ با کسب هویت های اجتماعی جدید به موقعیت های اجتماعی نوین دست می یابند.

3- تحرک اجتماعی را تعریف کنید : جابه جایی افرادازیک موقعیت اجتماعی به موقعیت اجتماعی دیگر

4- انواع تحرک اجتماعی را توضیح دهیدومثال بزنید : - تحرک اجتماعی صعودی : باشغل جدیدفردازموقعیت اجتماعی خودبالاتررود مثلامدیریک بخش مدیرکل شود.- تحرک اجتماعی نزولی: باشغل جدیدموقعیت اجتماعی فرد پایین تر رود مثلا مدیراداره ازمدیریت عزل شود وبه صورت کارمندعادی به کارادامه دهد. – تحرک افقی : با شغل جدید موقعیت اجتماعی فرد تغییرنکندمثلا کارمندی ازیک بخش اداره به بخش دیگری انتقال پیداکند .

5- تحرک اجتماعی درون نسلی وتحرک اجتماعی میان نسلی را باذکرمثال توضیح دهید . وقتی فردی درطول زندگی و فعالیت شغلی اش موقعیت اجتماعی اش تغییرکند تحرک اجتماعی درون نسلی داشته است.مثلا تا4سال پیش کارمندبوده الان مدیر کل شده . وقتی موقعیت اجتماعی بین دونسل تغییرکند تحرک اجتماعی میان نسلی است مثلا پدرش کارمندبوده ولی خودش مدیرکل شده است .

6- آیا افراد درجهانی که زندگی می کنند ، می توانند هرنوع هویت اجتماعی رابه دست بیاورند؟ خیر تحرک اجتماعی درجوامع مختلف وابسته به فرصت هایی است که جامعه دراختیار افراد قرار می دهد.

7- برچه اساسی جوامع برخی از تغییرات هویتی را تشویق وبرخی را منع می نمایند؟ به تناسب عقاید وارزش هایی که دارند، برخی تغییرات وتحرکات اجتماعی را تشویق وبرخی دیگر رامنع می نمایند.

8- منظوراز فرصت های اجتماعی چیست ؟ مثال بزنید . هرجامعه متناسب با عقایدوارزش هایی که دارد برخی تغییرات هویتی وتحرکات اجتماعی را برای عده ای تشویق می کند ومجاز می داند مثلا جامعه ای که براساس ارزش های نژادی شگل گرفته صرفا برای یک نژادخاص امکان تحرک اجتماعی صعودی فراهم می آوردویا در جهان سکولار فعالیت هایی که هویت دینی افراد را آشکار کند منع می شوند.

9- فرصت های اجتماعی در جامعه ای که براساس ارزش های نژادی شکل گرفته است چگونه است؟ صرفا برای یک نژاد خاص امکان تحرک اجتماعی صعودی فراهم می آورد.

10- فرصت های اجتماعی در جامعه ای که مناسبات وروابط آن برمدار ارزش های اقتصادی شکل می گیرد چگونه است؟ تحرکات اجتماعی صعودی راتنها برای کسانی ممکن می سازد که منابع ثروت رادر اختیاردارند.

11- فرصت های اجتماعی برای تحرکات اجتماعی در جامعه ای که برمدار ارزش های دنیوی واین جهانی شکل گرفته است چگونه است؟ تحرکات اجتماعی را درمحدوده ی همان ارزش ها به رسمیت می شناسد.

12- درچه جوامعی امکان رای دادن به قوانین معنوی والهی وجود ندارد؟ جوامع سکولار ودنیوی

13- درجوامع سکولار کدام فعالیت ها منع می شوند؟ فعالیت هایی که هویت دینی افراد را آشکار کند.

14- چرا درجوامع سکولار ودنیوی امکان رای دادن به قوانین معنوی والهی وجودندارد؟ چون دراین جهان فعالیت هایی که هویت دینی افراد را آشکار کند منع می شوند.

15-درجهان دینی ومعنوی کدام هویت ها به رسمیت شناخته نمی شوند؟ هویت هایی که ابعاد متعالی والهی انسان رانفی کنند .

16- عبارت رئیس جمهور امریکا" مردم الجزایر نیاز به دموکراسی کنترل شده دارند" نشان دهنده ی چیست ؟ مردم الجزایر باید در مسیر ارزش ها وعقاید امریکاحرکت کنند وآنچه ما می خواهیم مردم الجزایر باید باشند ودرقالب طراحی سیاسی واجتماعی ما حرکت کنند .

17- درچه صورتی تغییرات هویتی مورد تشویق قرار می گیرند؟ چرا؟ مثال بزنید. درصورتی که تغییرات هویتی و هویت جمعی در چارچوب عقاید وارزش های اجتماعی کلان جامعه باشد. چون می تواند مستلزم گسترش وتوسعه ی فرهنگ اجتماعی باشد .مثلا فردی که دریکی از عرصه های اجتماعی دست به نوآوری می زند وازاین طریق موقعیت اجتماعی خود وبخشی از افراد جامعه را ارتقاء می بخشد . ( یعنی کارآفرینی)

18- درچه صورتی تعارضات فرهنگی درجامعه به وجود می آید؟ اگر تغییرات هویتی از مرزهای مورد قبول یک فرهنگ فراتر رود وبا شیوه هایی از زندگی وعقاید وارزش های مقبول جامعه تقابل داشته باشدبه تعارض فرهنگی منجر می شود .

19- تعارضات فرهنگی چه پیامدهایی به همراه دارد؟ اضطراب ونگرانی های اجتماعی فراوان

20-اگر تغییرات هویتی مطابق عقاید وارزش های جامعه نباشد وفراتر ازفرصت هایی باشدکه در یک جهان اجتماعی وجودداد. چه اتفاقی می افتد؟ جامعه دچار تعارضات فرهنگی ، اضطراب ونگرانی های اجتماعی فراوان می شود .

21- علل تعارضات فرهنگی درجامعه چیست ؟ مثال بزنید. 1- علل درونی: به نوآوری ها وفعالیت های افرادی که درون فرهنگ اجتماعی حضوردارند مثلا تعارض فرهنگی پیامبر با جامعه مشرک عرب2- علل بیرونی: تاثیرپذیری ازفرهنگ های دیگر جوامع . مثلا بهار عرب درحال حاضر( جنبش های اخیر برخی از کشورهای عربی ) یا مشروطه خواهی ایرانیان دردوره قاجار.

22- آیا هرنوع از ابداع ونوآوری ویا هرنوع مواجهه واقباس ازفرهنگ های دیگر به تعارضات فرهنگی منجر می شود ؟ مثال بزنید . خیر استفاده از وقت شناسی یا شیوه رانندگی غرب یا علم آموزی ، اخذ فناوری ، تشکیل مجلس که اقتباس کرده ایم باعث تعارضات فرهنگی نمی شود ولی ورود اینترنت وچت وشبکه های ماهواره ای می تواند باعث تعارضات فرهنگی شود

 

نمونه سوالات کتاب جامعه شناسی (2)به تفکیک درس

درس اول

1-چهار پدیده نام ببرید که در درون جهان اجتماعی قرار می گیرند ؟

2- معیار شناسایی پدیده های اجتماعی چیست ؟

3- هر چیزی که با زندگی اجتماعی انسان ارتباط داشته باشد ....................قرار می گیرد .

4- آیا کنش اجتماعی انسان وپیامد های آن درون جهان اجتماعی قرار می گیرندیا 0خیر ؟ توضیح دهید ؟

5- احترام به قانون و خانواده وامنیت وصلح به چه دلیل درون جهان اجتماعی قرار می گیرند ؟

6- زلزله ‘خشکسالی‘ آب وهوا‘به چه دلیل درون جهان اجتماعی قرار می گیرند ؟

7- موجوداتی که بیرون از جهان اجتماعی حضور دارند در گستره جهان اجتماعی چه نقشی دارند ؟

 

درس دوم

1- ساختار اجتماعی را تعریف کرده و ارتباط آن را با جهان اجتماعی بنویسید ؟

2- جهان اجتماعی را تعریف کنید ؟

3- ساختار اجتماعی را تعریف کنید ؟

4- نظام اجتماعی را تعریف کنید ؟

5- تفاوت جهان اجتماعی ونظام اجتماعی را بنویسید ؟

6- نظام اجتماعی کل وخرده نظام را تعریف کنید ؟

7- نهاد را تعریف کنید ؟

8- موارد زیر را در نظر گرفته معادل آن را در جهان اجتماعی مشخص کنید

الف – مجموع اجزاء وعناصر ورزشگاه

ب – ساختار ورزشگاه

ج – ساختمان ورزشگاه

 

درس سوم

1-آنچه در نخستین بر خورد با یکدیگر مشاهده می کنیم ...... و آنچه به تدریج از شیوه ونوع زندگی آن ها فرا می گیریم ......است .

2- هر یک از اصطلاحات زیر را تعریف کنید

الف – جامعه                          ب – فرهنگ

3- ارتباط بین جامعه وفرهنگ را بررسی کنید ؟

4 - توضیح دهید که چرا فرهنگ غریزی نیست ؟

5- ارتباط جسم وروح انسان را با فرهنگ وجامعه توضیح دهید ؟

6- منظور از خرده فرهنگ وفرهنگ عمومی را بیان کنید ؟

7 – چه ارتباطی بین خرده فرهنگ وفرهنگ عمومی وجود دارد ؟

8 – منظور از فرهنگ موافق وفرهنگ مخالف چیست ؟

9- در چه صورت خرده فرهنگ را ضد فرهنگ می نامند ؟

10- با مثالی ضد فرهنگ را توضیح دهید ؟

11- آیا خرده فرهنگ ها همیشه با فرهنگ عمومی سازگارند ؟

12- منظور از نهاد فرهنگی چیست ؟

13- ارتباط نهاد های فرهنگی با فرهنگ عمومی جامعه بررسی نمایید ؟

14- در نظام سرمایه داری چه فرهنگی در نهاد اقتصادشکل می گیرد ؟ توضیح دهید ؟

15- در نهاد اقتصاد اسلامی چه فرهنگی وجود دارد ؟

16- آیا نهاد های اقتصادی و اجتماعی ابعاد فرهنگی خواهند داشت ؟ توضیح دهید ؟

17- به چگونه نهادی . نهاد فرهنگی گفته می شود ؟

18- اولین نهاد فرهنگی چیست ؟ دلیل آن را بنویسید ؟

19- بررسی نمایید چرا رسانه ها را نهاد فرهنگی می نامند ؟

 

درس چهارم

1- فرهنگ آرمانی وفرهنگ واقعی را تعریف کنید ؟ با ذکر مثالی فرهنگ آرمانی و واقعی را مقایسه کنید ؟

2- برای هر یک از موارد زیر نمونه بیاورید ؟

الف – فرهنگ آرمانی : ب – فرهنگ واقعی :

3- برای اینکه فرهنگ آرمانی به فرهنگ واقعی تبدیل شود مدیران وبرنامه ریزان فرهنگی چگونه عمل می کنند ؟

4- منظور از فرهنگ حق وباطل چیست ؟

5- دو نمونه از فرهنگ حق ودو نمونه از فرهنگ با طل را بنویسید ؟

6- دو ابزار مهم برای شناخت عقاید وارزش کدامند؟

7- چرا علم تجربی نمی توانند در مورد ارزش سخن گویند ؟

8- علوم اجتماعی در چه زمانی نمی تواند در مورد حق وباطل داوری کنند ؟

9- آرمانی بودن یا واقعی بودن یک عقیده بر چه اساسی تعین می شود ؟

10- چهار مورد از حقایقی که با موافقت یا مخالفت مردم تغیر نمی یابد را نام ببرید ؟

11- چه زمانی ارزش های حقیقی یک جامعه به حوزه فرهنگ واقعی را ه پیدا می کند ؟

12- فارابی جامعه ای را که از فرهنگ حق برخوردار با شد .......... می داند .

13-هر یک از مفاهیم فرهنگ آرمانی و فرهنگ واقعی را توضیح دهید.

 

درس پنجم

1- معنای عام هویت را بنویسید ؟

2- در معرض هویت خود ودیگران از چه عبارت ومفاهیمی می توان استفاده کرد ؟ مثال بزنید .

3- ویژگی های مختلف هویت را دسته بندی کنید ؟

4- ویژگی انتسابی و اکتسابی هویت راتوضیح دهید؟ با ذکر مثال

5- ویژگی های فردی واجتماعی هویت را توضیح دهید؟با ذکر مثال

6- ویژگی های ثابت ومتغیر هویت را توضیح دهید؟ با ذکر مثال

7- منظور از هویت آگاهانه وپنهان چیست ؟ با ذکر مثال توضیح دهید ؟

8- چگونه می توان به هویت پنهان پی برد ؟

 

درس ششم

1- تفاوت هویت فردی واجتماعی را با ذکر مثال توضیح دهید ؟

2- هویت فردی به چند بخش تقسیم می شود مثال بزنید؟

3- تاثیر جهان سه گانه طبیعی‘ نفسانی‘ اجتماعی را شرح دهید ؟

4- رابطه متقابل نفس را با جامعه وفرهنگ توضیح دهید ؟

5- تاثیر کنش های انسانی را بر محیط زیست از نگاه قرآن کریم را توضیح دهید ؟

6- در جوامع زیر هویت جمعی افراد واشخاص با توجه به کدام عامل مشخص می شود؟

الف – در جامعه قبیله ای

ب – در جامعه سرمایه داری

ج – در جامعه دینی

7- هر جهان اجتماعی بر اساس عقاید ...............و ...............کلان خود شکل می گیرد .

8- تاثیر جهان اجتماعی را بر هویت اخلاقی وروانی افراد برسی کنید ؟

9- نگاه معنوی جهان اسلام را نسبت به انسان توضیح دهید ؟

10- تاثیر خصوصیات روانی واخلاقی انسان را در جهان اجتماعی توضیح دهید ؟

 

درس هفتم

1- جامعه پذیری را تعریف کنید ؟

2- فرد با آموزش هایی که در ...........می بیند اولین ومهم ترین آشنایی هار ابا جهان پیدا می کند.

3- چند مورد از عوامل جامعه پذیری (عوامل آشنایی با جهان اجتماعی ) را نام ببرید

4- چرا جامعه پذیری در جوامع مختلف شیوه واحد وثابتی ندارد ؟

5- در صورتی که افراد از پذیرش عقاید ارزشها قواعد وهنجار ها ی اجتماعی سر باز زنند جامعه برای استمرار ودوام خود چه می کند ؟

6- آیا افراد همیشه هویتی را که جامعه برای آنان در نظر دارد می پذیرند ؟ چرا ؟

7- کجروی اجتماعی را با ذکر مثال توضیح دهید ؟

8- کجروی اجتماعی را با جرم و بزه مقایسه کنید ؟

9- مراتب (انواع )کنترل اجتماعی را بنویسید

10- به نظر شما کدام یک از روش های پیشگیری وکنترل اجتماعی موثر تر است؟چرا؟

11- کنترل اجتماعی را تعریف کنید ؟

12- کنترل اجتماعی با جامعه پذیری چه رابطه ای دارد ؟

13- به نظر شما جامعه چگونه می تواند افراد را به پذیرش ودنبال کردن کارهای دشوار قانع سازد ؟

14- روش اقناع در جامعه پذیری را تعریف کرده مثال بزنید ؟

15- هر چه قدرت .........یک فرهنگ بیشتر باشد افراد رفتارهای .............با آن فرهنگ را بهتر انجام می دهند .

16- فرهنگ هایی که زمینه ................و .................بیشتر دارند وبا ........... انسان سازگار ترند از قدرت اقناعی بیشتری برخوردارند .

17- روش های تشویق وتنبیه بیشتر در مورد چه کسانی به کار برده می شوند ؟

18- رابطه تشویق وتنبیه با پدیده های مختلف فرهنگی چگونه است ؟

19- تشویق وتنبیه به چند صورت انجام می گیرد ؟ نام برده توضیح دهید؟

20- از تشویق وتنبیه به روشهای رسمی وغیر رسمی کدامیک مؤثر تر است ؟ چرا ؟

21- جامعه وفرهنگی که روشهای مناسبی برای ..............و...................و............نداشته باشد در معرض آسیب هاوناهنجاری های بیشتری قرار می گیرد ودوام وبقای آن تهدید می گردد .

22- دو مورد از آموزه های اسلامی که در فرایند جامعه پذیری وکنترل اجتماعی نقش مهمی دارند . کدامند ؟

23- مراتب امر به معروف ونهی از منکر را از نظر اجراء بنویسید .؟

24- روشهای امر به معروف ونهی از منکر را بنویسید ؟

25- به نظر شما مسئولیت کدام مراتب امر به معروف ونهی از منکر همگانی وکدام مراتب آن وظیفه نهاد ها ومراکز رسمی است ؟

26- روشهای مختلف امر به معروف ونهی از منکر ............و .............. یا .............است

27- رابطه جامعه پذیری با هویت اجتماعی را توضیح دهید ؟

28- انسان به طور .............فعالیتهای گروهی واجتماعی خود را انجام نمی دهد .

29- زندگی وفعالیت های گروهی زنبور عسل را با زندگی وفعالیت گروهی و اجتماعی انسان مقایسه کنید ؟

30- انسان چگونه به موقعیت اجتماعی خود پی می برد وچگونه هویت اجتماعی خود را شکل می دهد ؟